Peloton 48

*** JA JA, PELOTON 48 FIKST HET WEER ! ***

Veteranendag  2018,  zaterdag 30 juni.

Iedereen was omstreeks 08:00 uur op de “kazerne” alwaar het voorbereidende werk begon. Er lagen allerlei heerlijkheden op ons te wachten, hulde aan ons gewaardeerd pelotons lid Wim van Os.

Regen is erg in die wollen pakken maar 30 -35 graden boven nul is regelrecht de hel.  Persoonlijk vind ik het lopen op zich dan nog niet zo erg, maar de grote hangpartij aan het begin van het defilé is wel het ergste van alles. We waren al half versleten van dat overdreven heen en weer lopen over ongelijke paden en zandgronden betreffende het opbergen van het ” levensgevaarlijke wapen” in grote containers en kijk: – Het Uitreiken Van De Bajonet!   Ik kan me herinneren dat dat vorige keer niet mocht omdat dat dan zogenaamd ook een levensgevaarlijk wapen is, die rare spijker. Maar goed, dit terzijde.

Sgt. Blok had geregeld dat we zo laat mogelijk naar het beginpunt toe marcheerden, in tegenstelling tot wat de organisatie wilde,  hulde, want dat scheelde een uur hangen ter plaatse. Voor ons uit liep Sm. William Giel met een grote doos water te sjouwen, in die hitte. Zonder morren, hoewel een liter water toch precies een kilo weegt!  Denk maar terug aan de schooltijd met lessen over soortelijk gewicht.  We kregen water en dat had Sm. Giel goed gezien natuurlijk. Van te voren hadden we nog een preek gekregen van Sgt. Blok die nog eens duidelijk stelde dat vóór het defilé geen alcohol mocht worden genuttigd. Mijns inziens volkomen overbodig want waren we wèl  al eerder aan het bier gegaan dan waren we ter plaatse overleden en had het defilé niet eens plaats kunnen vinden  voor het Fameuze Peloton.  Wat een hitte!

De voorbereidende oefeningen van de afgelopen weken, o.l.v. Sgt.Blok, misten hun uitstraling niet want volgens mij liepen we beter dan vorig jaar en fanatieker. Iedereen had ook het koper stevig gepoetst dat enorm blikkerde in het verzengende licht van de Koperen Ploert.   Dank zij een idee van William Giel destijds om mensen uit het korps Studenten Weerbaarheid in te lijven bij het Fameuze Peloton konden we toch nog beschikken over drie rijen van 8 personen.  Zonder die mensen hadden we, denk ik één rij overgehouden.  Volkomen verkeerd vind ik dan ook, in dat licht gezien, dat, personen die zich eerst hadden opgegeven bij bestuurslid  Fred Peper, ineens toch weer kozen voor de BOL terwijl het eigen peloton toch prioriteit behoort te hebben.  Maar goed, het tekent de situatie van verval waarin ons Fameuze Peloton helaas verkeert. Het is aannemelijk dat het de laatste keer is dat ons peloton aan zoiets heeft deelgenomen, jammer maar helaas.

Naast onze pelotonsleden wil ik, mede namens de pelotonsleiding,  op de voorhand die mensen bedanken welke hand- en spandiensten aan het geheel hebben verricht, Sharmien, Cathy, Peter, Koos en Leo. Hulde !  Nu het defilé op zich. Dat kwam op mij geweldig over. We kregen veel applaus en positief geschreeuw over ons heen , ontelbare camera’s werden op ons gericht en dat doet je goed. Ook de goede marsmuziek zorgt er voor dat je wat makkelijker loopt dan zonder dat alles. Commandant Elnt (R) b.d. Kees Heidt bc., zeer populair onder het volk, gaf luid en duidelijk de bevelen, hetgeen al niet meeviel in al die herrie, maar het werkte wel.

Bij ZKH. W.A.  aangekomen kregen we een enorm applaus van uit de genodigden die in een paar tribunes om hem heen zaten. Alles bij elkaar liep het beter dan vorig jaar. De jaarlijkse “Luchtshow” stelde dit jaar niet veel voor. Eerst 4 helicopters en een Chinook heli (Banaan), dan een heli apart, daarna twee armzalige  Havards  in formatiepositie, leader en wingman rechts achter hem.  Tot slot 4 F16 in ruit-formatie. Ze vlogen wat lager maar nog niet spectaculair genoeg. Ik heb het op 14 juli in Parijs wel eens anders meegemaakt!

Teruggekomen op de plaats van vertrek, op het Malieveld, bijna afgeserveerd door de enorme hitte,  konden we terugzien op weer een leuk evenement. De verzorging was verder uitstekend, een koel windje deed ons wat opknappen voor een correcte terugtocht naar onze “kazerne” waar nog wat werd nagepraat over het opwindende gebeuren.

Er is veel fotomateriaal  verzameld, het zou leuk zijn als ik daar wat van toegezonden kreeg, laten we hopen, dan kan het alsnog bij dit schrijven worden geplaatst. In voorgaande jaren viel die toelevering zwaar tegen, of ik kreeg pas wat foto’s na een aantal weken. Dat schiet ook niet op, maar, we zullen zien. Ik aanvaard het voordeel van de twijfel, maar snelheid is bij nieuwsgaring nu eenmaal belangrijk.

In tegenstelling tot voorafgaande jaren is er door de media bitter weinig aandacht besteed aan Het Fameuze Peloton. Het zij zo.  En beter is dan dat er weinig  aandacht aan ons besteed wordt dan dat er veel aandacht is met allerlei degenererende opmerkingen er bij. Want dat kon in het verleden ook gebeuren.

Persoonlijk was het mij een grote eer, nu als                                       Lid in de Orde van Oranje Nassau,                                                       mee te mogen lopen in dit defilé.                                                                 Zaterdag 30 juni 2018.

© www.adri-troost.nl

Sommige mensen hebben het door en zijn supersnel. De eerste was                     Maj.(R) b.d. Hans van der Vecht, hij kreeg op zijn vakantieadres een foto binnen, gemaakt door Freek Geerdink.  Dit is ‘m:

Foto Freek Geerdink, via Hans vd Vecht.

De tweede foto die snel binnenkwam is van  gewaardeerd pelotonslid            Rens Kruis:

Foto via Rens Kruis.

Nog een paar nagekomen inzendingen van Freek Geerdink:

Foto Freek Geerdink

Foto Freek Geerdink

Frits Schollaardt leverde zeven leuke foto’s aan over de voorbereiding!

Ondanks hartaanval, stilstand en diverse andere ongemakken: Toch lopen.

Is alles er en is het goed gepoetst?  De Pelotonsleiding controleert streng. Elnt  Heidt: Ik mis de nietjes en de veiligheidsspelden!

Wim van Os neemt aardbeien mee in de helm en heeft ons ook verzorgd.!!

De baard maakt hem tot moviestar. Er zit geen sigaar in zijn geweer !

We liepen dus achterin. Maar dankzij Sgt.  Blok hoefden we niet te “hangen”

In afwachting van de tocht door de hel.

Zelf Hulp Kameraden Hulp. Uit het Handboek voor de Soldaat…                                                       De laatste zeven foto’s zijn van Frits Schollaardt.

De volgende 16 foto’s zijn een uittreksel uit het geheel, gemaakt door Koos Helmstrijd.  Er zijn ca. 150 foto’s gemaakt, ze kunnen natuurlijk niet allemaal geplaatst worden, ruimte kost geld en deze site is pro deo. Voor diegenen die het gehele foto verslag willen zien: even overleggen met Sgt Blok en Koos Helmstrijd, zodat overeenstemming wordt bereikt.  Hier komen de 16 foto’s:

                                          Controle Troost  door Sgt. Blok.

Abraar haalt een geintje uit met Cathy.

  Eindelijk actie. Op weg naar de bus.  Sgt. Blok heeft de wind er goed onder.

Lekker fris er tegenaan. De bus brengt ons naar het Malieveld

                                       Ordelijk de bus in en geen geklier.

             Wapens even opslaan in containers. De hitte doet zich al gelden.

                                     Elnt. Heidt en SM Giel:  Klopt het allemaal?

                        Het is nog stil en Koos Helmstrijd wil wel even de lucht in.

            Eindelijk klaar voor vertrek. Sgt. Peter Schilthuizen helpt nog even.

                      Ten Strijde ! We zullen ze eens even wat laten zien.

In de brandende zon. Regelrecht de hel. Elnt Heidt voert luid en duidelijk aan.

De luchtshow stelt niet veel voor dit jaar. Een leader en een wingman formatie.

                                   Hoofd Rechts ! Groot applaus van de tribunes.

               Hoofd Front en daarna Draagt Geweer. Oppassen voor de tramrails.

             Weer terug.  Missie volbracht. Elnt. Heidt: Ik Ben Trots Op Jullie!

              Tot slot de groepsfoto. En weer is een mooi evenement ten einde.

************************************************

HET FAMEUZE PELOTON 48

Op deze pagina zien we de belevenissen en verrichtingen van het                           Fameuze Peloton.                                                                                                                                 (Zie ook gegevens van het Peloton op de pagina Vrije Tijd)

Afgelopen zaterdag  28-10 -17 bezocht het Peloton de dag van Veteranen Hart Van Brabant. Gelukkig waren er voldoende deelnemers om een en ander aanzien te*** geven, alles onder leiding van Sgt. Jerry Blok. Onze Cdt. Elnt. Kees Heidt bc. was helaas verhinderd. Geen probleem want Sgt. Blok hield het goed strak. We konden leuke demo’s geven, maar helaas was er niet zoveel publiek. We hielden ook een erewacht bij het gebouw waar iedereen en alles bij elkaar kwam, van soldaat tot generaal.  Dit eerbetoon werd door de bezoekers zeer gewaardeerd, getuige de op-  en aanmerkingen.  De lunch en verdere zaken die het leven aangenaam maken in oorlogstijd voor de strijder waren zeer goed geregeld. Tussen de oefeningen door waren de pelotonsleden tamelijk vrij in beweging, de Sgt. Blok wilde echter wel op de hoogte gehouden worden waar iedereen uithing, uiteraard. Het vervoer is tegenwoordig niet meer geregeld zoals vroeger, toen waren er nog wel eens bussen, dat kun je nu dus wel vergeten. Allemaal eigen vervoer en zien dat je op tijd op de plaats van verzamelen bent.   Maar dat bleek geen probleem. Hierbij wat fotomateriaal, geregeld door ons gewaardeerd pelotons lid Frits Schollaardt.

Kort maar dringend en duidelijk overleg met Sgt. Blok  (midden) over de te voeren strategie.

Gewaardeerd Pelotons lid Perry Scholte bij de Bren-post.

Een van de Pelotonsvoertuigen.  Pelotonsvlieger Troost voert controle uit.

Ten behoeve van de lunch werd een lokaal gevorderd. Uitstekende kwaliteit.

Erewacht voor het gebouw van samenkomst der genodigden. v.l.n.r. de heren Blok, van Dijk, Troost, Koet, Peper, v.d. Spoel en Fockens.  Schollaardt was even uitgetreden voor het maken van de foto.

De door oorlogshandelingen zwaar beschadigde kerk in de wederopbouw. Met Schollaardt ging Troost nog even de lucht in vanaf het dichtbij gelegen vliegveld voor een laatste verkenning.  Radio contact werd gehouden met de Sgt. Blok.   Er hoefde echter geen actie meer te worden ondernomen. Weerstandsnesten uitgeroeid.  Aan het eind van de dag klonk het:        “Ingerukt, Mars!”  Verder geen problemen, iedereen kon terugkijken op een geslaagde dag.

***********************************

DEELNAME VAN HET FAMEUZE PELOTON AAN ANZAC DAY:

Zoals ieder jaar nam het Fameuze Peloton 25 april 2018 weer deel aan Anzac Day  ter herinnering aan de gesneuvelde vliegers, bemanningsleden en militairen welke streden voor onze vrijheid, die sommigen nu heel normaal vinden,,,,,

Het fotomateriaal is aangeleverd door geacht pelotonslid Frits Schollaardt.

***********************************

OOK BIJ DE CAPITULATIE HERDENKING TE RIJSOORD, 15 mei 2018,  WAS HET PELOTON AANWEZIG !

Wegens omstandigheden kon uw reporter zelf niet aanwezig zijn bij de herdenkingen te Rijsoord en Dubbeldam, bijpassend commentaar ontbreekt dus, maar zie het fotomateriaal, aangeleverd door ons geacht pelotonslid  Schollaardt!

***********************************

HERDENKING DUBBELDAM 12 mei 2018

**********************************************