Muziek

MUZIEK ALS LEIDRAAD

Muziek heeft altijd mijn leven beheerst, soms tot in het absurde. Als kind al zat ik via de distributie radio, die we toen hadden, naar het wekelijkse programma van De Ramblers te luisteren. We hadden  schuiframen die je naar boven open kon doen, met grote handvaten. Met een stuk elastiek om de handvaten zat ik dan lekker mee te “bassen”, het dreunde zo lekker door.

Ik wilde altijd al gitaar leren spelen en bouwde er een, een oud plat Anijs-kistje, een rond gat er in en een steel er aan en dan zat ik wat te tokkelen op de snaren. Later ben ik dan ook naar het Conservatorium gegaan voor speciale lessen. Koos Tigges was de man die mij alles bijbracht en dat werden veel “übungen für Gitarre allein” , eerst op klassieke basis. Daardoor leerde ik ook de klassieke componisten kennen en waarderen. Ik hou van alle soorten muziek, de groep Normaal maakte de enige echte R&R muziek en in de klassieke muziek zijn Mozart en Bach mijn favorieten. Luister hier naar een voorbeeld van muziek van  Bach, ik vond het heerlijk oefenmateriaal voor op de gitaar.  Ik vind Bach de basis van alles wat met muziek te maken heeft.

Luister hier naar een voorbeeld van muziek van Mozart:

Later had ik een grote lespraktijk op Voorne & Putten en speelde in allerlei  bandjes. Met diverse combo’s door heel Europa getrokken en ook de nachtclubs in Duitsland en Denemarken meegemaakt. Daar speelde je elke dag van ’s avonds 9 tot ’s ochtends 5 uur!   Zoiets moet je echter nooit langer dan vijf jaar doen als je wilt voorkomen dat je er op je 35e uitziet als een man van 85.  Zodoende veel interessante mensen ontmoet waar vele goede contacten uit voortgekomen zijn.  Leuke grammofoonplaten gemaakt bij Johnny Hoes, platenmij. Telstar. Wat de muziek aangaat is er echter veel veranderd in de smaak van het publiek. Er is ook bijna geen levende muziek meer in horecabedrijven en dat was in de 50er en 60er jaren wel even anders! En dan nu het gekke: op een gegeven moment was ik het zat. Je wordt ouder.  Al dat gesjouw met die kasten en toenemend geklier van je publiek, waarvan iedereen steeds meer “mee wilde zingen.”  Ik begrijp dat nog steeds niet. Als een schilder bezig is dan vraag je toch ook niet: “Mag ik even mee schilderen?”

Met Eddy Christiani op een feestje bij Will Hordijk, samen met Mat Mathews de ontdekker van Lee Towers. Eddy zingt Een Oude Zeeman.

              Met Lee Towers op een feestje v. ondernemer Jan v.d. Engel.                         (Foto: Rein Wolters) Luister naar Its Raining In My Heart, geschreven door  Wally Tax.

Libertatis Primitiae, eersteling der vrijheid. Dat was Den Briel in 1572 en vierhonderd jaar later werd deze gebeurtenis uitbundig gevierd. Wij brachten i.s.m. de krant destijds een 45 toerenplaatje uit met oude Brielse liedjes in een modern jasje. v.l.n.r. op de hoes: Nico Ermers, bas/zang.  Leo de Vogel, toetsen/zang.  Leen Uittenbogaard, drums, ik zelf op gitaar/zang en, buiten beeld, Bert Fransen, Sax en arrangementen. Het plaatje is nog steeds verkrijgbaar. Collectors Item !   Mail to  hansvandiggelen@upcmail.nl   We hadden destijds een contract in Duitsland en zijn op onze vrije dag heen en weer gereden voor de opname. Zelf had ik een keelontsteking, dus dat was niet zo tof. Luister naar Wij Houden Van Ons Brieltje.

               Met Nico Ermers en Joost Batelaan in ’t Golfie in Rockanje.                                                                                              (Foto Cambier)

Met Theo Vriethoff tijdens een Moezelreis.  (Schip v. Jan vd. Engel)           Luister naar de accordeonmuziek van Theo:

Stop een tijger in uw tank!   Op een feestje voor de Esso, v.l.n.r. Nico Tuk; drums-zang, Adri Troost: gitaar-zang en Piet van Ulden, toetsen-zang.

In 1964 een leuke tijd gehad met begeleiding van Willy Alberti,  in mijn combo speelden toen  Jan Potkamp  aan de piano en Chris Dalmöllen aan de drums, Ben v.d. Nieuwendijk aan de bas en zelf zat ik aan de gitaar. Luister naar deze onvergetelijke zanger:

Uiteraard ook in die tijd met Willeke Alberti gewerkt.  Wat een bijzondere leuke tijd.  Luister naar Willeke met een liedje uit die tijd:

Doordat mijn kennissenkring op dat gebied steeds groter werd, ontmoette ik Joop de Knegt, een toffe kerel! Veel mee gelachen en uiteraard ook mee opgetrokken in de begeleiding  met mijn combo. Jammer dat hij steeds wordt vastgepind op het lied Ik Sta Op Wacht, hij heeft bij Philips zeker een stuk of acht platen gemaakt destijds.  Luister naar hem: Wij Zwaaien Af.

Met Johnny Jordaan diverse seizoenen gewerkt op De Jaarbeurs Van Het Noorden.  Ontmoet via Willy Alberti en Joop de Knegt. Wat kon je vreselijk lachen met die man. In mijn begeleidingscombo was toegevoegd een geweldig goede musicus: Martin Ingel, zie foto onder. Ooit had ik hem in Deventer ontmoet, daarna hebben we heel lang nog samen gewerkt, hij kende ook weer vele artiesten, zo werd de kennissenkring steeds groter. Johnny zong niet altijd de tekst die hoorde, vooral in het volgende lied zong hij weleens andere teksten….. het publiek hoorde het niet en wij lagen blauw.

De zeer muzikale saxofonist/klarinettist Martin Ingel. Helaas niet meer onder ons. Hij was daarnaast ook een geweldige showman, en ik heb veel met hem kunnen werken, zowel in de artiestenbegeleiding als  wel diverse seizoenen  in Yugoslavië, Hotel Kroatia, wij werkten daar een aantal jaren een paar maanden in de samenstelling Rudy Pieters, piano, Martin Ingel, Sax/klarinet, Jack vd. Blink drums, Wim Brassers, bas en trompet, zelf zat ik op de gitaar.

Entertainen is een vak apart. (Foto Rein Wolters)

Zwaar trots op The Raveons. In 1962 leerlingen van mij, zelf zijn ze toen een bandje begonnen en nu, 2017, zijn ze nog steeds actief !  Het is een geweldige Sixties-band uit Brielle/Hellevoetsluis.  Drums etc. : Johan de Weijer,  Rythm gitaar & vocals: Jo de Bruin, Lead gitaar & vocals:  Kees Jurgens en Basgitaar & vocals: Ton van Eendenburg. Uiteraard draai ik ze af en toe in mijn radioprogramma op zaterdagmorgen. (Nostalgie Behind The Dikes®, wereldwijd te ontvangen via www.rtvlansingerland.nl tussen 10 en 12 hr.)  Klik op het pijltje en u hoort The Raveons in volle glorie!

Ingritta en Dirk van Woerden, leuk mee gewerkt destijds. Luister naar een optreden van dit leuke duo.:

 

Met Chris Dalmöllen , drums en Krijn van Driel op piano  in ’t Golfie in Rockanje. (Foto Cambier) Klik op het pijltje en u hoort een medley waarin Krijn ook vibrafoon speelt en Bert Fransen  klarinet. Nico Ermers zit aan de bas/zang. Zelf doe ik uiteraard gitaar met zang.

Met Leen Sitskoorn en Theo Vriethoff in De Ballentent van René Keehnen. Foto: Rein Wolters. Tik even op het pijltje en u hoort een Hollandse Medley.

Top entertainer Tonny Leerink uit Deventer, aan hem heb ik veel te danken. Tijdens mijn periode in Deventer in de 60er en 70er jaren heeft hij veel voor mij gedaan en ons  populair trio gesteund op allerlei manieren! Nu, 2017, is hij nog steeds still going strong, ook als Grootvorst van het  Deventer Carnaval. Tik op het pijltje en u hoort hem !

De bekende producer, tekstschrijver, componist, gitarist en zanger Aad Klaris heeft zeker zijn stempel gedrukt op de Nederlandstalige populaire muziek. Tik op het pijltje en u hoort een van zijn geweldige nummers, die absoluut in elk café zouden moeten draaien: De Oude Haven.

Met Johnny Hoes, op een muzikale organisatie in De Ballentent.                           (Foto: Rein Wolters) Luister naar een topper van Johnny Hoes:

Met eigen combo in Deventer. In Hotel De Penninckshoek.  Nico Ermers aan de bas en Joost Batelaan aan de piano.    (Foto: Hakeboom)  Tik het pijltje en hoor het lied over De Penninckshoek.

Jaren 60-70, tournee door Duitsland. Na de Deventer periode spelen in Siegen in een club en overnachten in Zur Alten Dreisbach. Met Nico Ermers en een kreng van een zangeres die wij moesten begeleiden. Dat was niet te doen en de baas van de zaak vond haar ook niks. Wij hebben er voor gezorgd dat ze wegging, op ons eigen manier,  als beloning kregen we een krat bier. De samenstelling van ons combo was toen Joost Batelaan, piano, Nico Ermers Bas/zang,  Rudy Grem Drums en ikzelf gitaar/zang.

Het eerste begeleidings combo voor André Hazes, met Rudy Pieters, toetsen, Jack vd Blink, drums en zelf deed ik bas en gitaar.  Een jaar lekker gewerkt en veel meegemaakt. Hazes was een top-gozer.   Luister maar even.                                             Alles  dank zij Willy Alberti.       (Foto: ANP)

Met Teddy Cotton in ’t Golfie in Rockanje.  (Foto Cambier) Tik op het pijltje en u hoort een (niet beste) opname uit 20 januari 1969, KRO studio, met Krijn van Driel aan de piano, Nico Ermers aan de bas, Teddy Cotton trompet, Frits Louwerens drums en zelf zit ik aan de gitaar.

Met Mat Mathews, 6 jaar elke zomer in Noorwegen gewerkt.                                             (Foto Hans vd Linden)  Hoor hier een voorbeeld hoe Mathews speelde:

Mijn CD aan The Amazing Stroopwafels gegeven.  Ze zijn geweldige entertainers.                            (Foto: Rein Wolters)  Klik op het pijltje en verneem:  Ze zijn gewoon gebleven!

Tik even op het pijltje voor een nostalgisch sfeerliedje. Foto Rein Wolters

In 1972 uitgebracht i.s.m. Rotterdams Nieuwsblad.  Zelf sta ik er op aan de gitaar, Leo de Vogel met trompet, Will Nieland toetsen, liggend Leen Uittenbogaart, drums (Vader van Kitty vd Boom)  en Nico Ermers, bas. Luister: